Kınalıada Taşocaklarını kestiler

15 yıldır taş söke söke adanın güneyinde 20 futbol sahası alacak bir alan açıldı…

Tufan TürençKınalıada nostalji / Kınalıada’nın güneye bakan yönünde Bayındırlık Bakanlığı’nın emriyle 1955 yılından beri sürdürülen taş sökme işi sonunda büyük bir yara açılmıştır.
Haydarpaşa Dalgakıranı, Salıpazarı Rıhtımı ve Kumkapı Balıkçı Barınağı için gerekli taşlar Kınalıada’dan çıkartılınca adanın güney ucunda 20 futbol sahası olacak bir alan açıldı…
Haydarpaşa Dalgakıran’ı, Salı Pazarı Rıhtımı ve son olarak da Kumkapı Balıkçı Barınağı yapımı için gerekli taşlar Kınalıada’dan çıkarılmış ve adanın güney ucunda yirmi futbol sahasını içine alacak büyüklükte bir alan oyulmuştur. Taş çıkarımını yapan özel şirketin ruhsatı altı ay önce sona ermiş ve Kaza İdare Kurulu ruhsat süresini uzatmamıştır. Bunun üzerine şirket Vilayet’e başvurmuştur.
Taş ocağında sık sık patlatılan dinamitin yaptığı gürültü ve sarsıntı yaz tatillerini geçirmeye gelen ada halkını yıllardan beri huzursuz etmiştir. Bu sarsıntılar adadaki su sarnıçlarının da bozulmasına sebep olmaktadır. Ayrıca taş sökme alanı büyüdükçe adanın görünüşü de bozulmaktadır. Ada halkının gerekli yerlere yaptığı başvurmalar taşın kalitesinin iyi olduğu ve taşıma kolaylığı gerekçesiyle kabul edilmemiştir.
Bu konuda görüştüğümüz adalılardan bazıları “Sanki İstanbul’da taş çıkarılacak başka yer yokmuş gibi, bula bula Kınalı’yı buldular. Adanın güney ucunu kaşar peyniri gibi kestiler. Avrupa’da böyle turistik adaların değil taşlarını dinamitle sökmek, bir tek çakılına dahi dokumazlar.” demişlerdir.
Taş çıkarma işini yapan şirketin ruhsat süresinin uzatılması isteği Vilâyetçe kabul edilirse, Kınalıada’nın güney ucunda açılan ve bir daha kapanmayacak olan yara büyümeye devam edecek ve ada ilerde oturulmaz hâle gelecektir.
Tufan Türenç, “Kınalıada’yı Peynir Gibi Kestiler…”, Milliyet, 08.10.1970.
ADALAR Kınalıada nostalji

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büyükada’da yeni bir hikâye zamanı!

Adalar fayı Armijo'ya göre normal fay

Lefter Küçükandonyadis, kabri başında anıldı.