Aghia Fotini Ayazma


Kınalıada’da bulunan, Rum Manastırının biraz aşağısında, adanın arka tarafına giderken yokuşun ortasında yıllardan beri kadınların çocuklarıyla gelerek mum yakıp dua ettikleri  Aya Fotini Ayazması Adalıları bekliyor.

Kınalıada’da Rum manastırının biraz aşağısında bulunan 150 senelik Aya Fotini Ayazması, restore edilerek Cuma günleri saat 08.00 ile 13.00 arası halka açılmıştı.

Aya Fotini Ayazmasını senelerce kandilini yakan, yaşatan manastırın altında oturan Ramiz Efendi, Rum asıllı Augustin ile birlikte çiçek ve sebze yetiştirirlerdi. Bahçesinin ortasında büyük mimoza ağaçları olan Ayazma, Ramiz efendinin ölümüyle bakımsızlıktan çökmüş ve harap olmuştu. 30-35 sene harabe şeklinde duran ayazmayı, dönemin muhtarı Seyfi Tetik tarafından onarılarak  hizmete sokulmuştu.

 


2014-2019  7. Dönem İBB ve Adalar Belediye meclis üyesi Avedis Kevork Hilkat konuyla ilgili duygusal bir paylaşımda bulundu:

Hilkat: "Aghia Fotini Ayazmasının bu yaz cektigim son durumu

Merak edenleriniz vardır. Paylasmak istedim

Bu ayazmanın  restorasyon yapımında dönemin muhtarı rahmetli Seyfi Tetik'i unutmamak lazım zira yapım aşamasında bizzat şahsım nelere göğüs gerdiğini bilenlerdenim. 

Sırasıyla; 

Rahmetli Mihal Şişko

Rahmetli Seyfi Tetik

Rahmetli Hikmet Abanoz

Değerli İlyas Baler

Değerli Arman Sucuyan

Değerli Nubar Takforyan

Şimdilerde ilğilenenlere çok teşekkür ederim

Sağ olun var olun şimdilerde Aya Fotini manastırı eşsiz Mimoza ( Mimos) çiçekleriyle sizleri beklemektedir. Dua 🙏 ve sağlık dileklerimle kalın. 

Avedis Kevork Hilkat 

2014-2019  7. Dönem İBB ve Adalar Belediye meclis üyesi" ifadelerinde bulundu.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büyükada’da yeni bir hikâye zamanı!

Adalar fayı Armijo'ya göre normal fay

Lefter Küçükandonyadis, kabri başında anıldı.